Nahkatakki

Nahkatakki

Kolmas Indiana Jonesin tavaramerkki hatun ja ruoskan lisäksi on ruskea nahkatakki. Siinä on kulmikkaat läppätaskut, selässä tilaa antavat laskokset, käsienlämmitystaskut ja vetoketjun päällä läppä. Tuomion temppelin takki on noin tuuman (2,54 senttiä) pidempi. Takin taskut olivat pienemmät ja kiristysnauhojen soljissa oli piikit. Huhujen mukaan osa Tuomion temppelin takeista tehtiin Ranskassa. Viimeisessä ristiretkessä oli isommat taskut, leveämpi kaulus ja painonapit vetoketjun suojuksessa. Erot johtuvat siitä, että kuvausten alkaessa kaavat olivat kadoksissa ja ne piirrettiin ulkomuistista. Kaikki takit olivat ruskeaa karitsannahkaa.

Alkuperäisen takin valmisti Berman & Nathansin toimesta englantilaisen Leather Concessionairesin Peter Botwright. Indyn nahkatakin suunnittelivat Kadonneen aarteen metsästäjien puvustaja Deborah Nadoolman ja Peter Botwright yhdessä. Tarinan mukaan Botwright toi Nadoolmanille näytille kaksi eri tyylistä takkia, farkkukankaisen James Dean -tyylisen ja toisen maailmansodan aikaisen A2-lentäjätakin. Lopulliseen takkiin tuli A2-tyyliset taskut, mutta mm. selässä tilaa antavat laskokset olivat Botwrightin oma idea, joka toteutettiin jotta näyttelijöiden olisi helpompi liikkua ja toimia.

Pari vuotta Kadonneen aarteen metsästäjien ensi-illan jälkeen Leather Concessionaires vaihtoi nimensä Wested Leather Companyksi.

Neljännen elokuvan takin valmisti yhdysvaltalainen nahkatakkifirma Tony Nowak Original.

Kuvia takista

Kadonneen aarteen metsästäjät

Kuva 1 Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4

Indiana Jones ja Tuomion temppeli

Kuva 5
Kuva 6 Kuva 7
Kuva 8

Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki

Kuva 9 Kuva 10
Kuva 11
Kuva 12

Vaihtoehdot:

Westedin logo

Wested:

Alkuperäinen valmistaja on vielä kuvioissa. Westedeitä tehdään peruskoissa sekä mittojen mukaan, mittatilaustakit maksavat noin 20 puntaa enemmän. Tarvittavia mittoja ovat rinnanympärys, selän pituus ja hihan pituus. Rinnanympärys otetaan kainaloiden alta ja hihan pituus olkapäästä peukalon ensimmäiseen niveleen.

Nahkavaihtoehdot:

Takin voi tilata alkuperäisen- ja tumman ruskeana sekä mustana karitsan-, lehmän- ja hevosennahasta (hevonen maksaa 10 € lisää). Sen saa myös halvempana farkkukangasversiona (hinta noin 55 €). Elokuvissa käytettiin alkuperäisen ruskeaa (Authentic brown) karitsannahkaa.

Erityismuokkauksia:

 • Vahvikekolmiot kainaloissa 5 € (yksi- tai kaksiosaiset) (KUVA)
 • Kuminauhat jotta selässä tilaa antavat laskokset pysyvät kiinni
 • X-laatikon muotoon ommellut kiristysnauhat (KUVA)
 • Kiristysnauhat joko D-renkaat tai nelikulmaiset soljet. Kadonneen aarteen metsästäjien takissa oli nelikulmaiset soljet, muissa D-renkaat. Soljet toimivat paremmin, D-renkaat tuppaavat lipsumaan (KUVA kuvassa nelikulmaiset soljet)
 • Ylimääräinen tuuma etupuolella, jotta käsiä nostettaessa takki ei nouse korkeammalle
 • Painonapit vetoketjun tuuliläpässä (vakiona Viimeisen ristiretken ja Kristallikallon valtakunnan takeissa)
 • Vetoketju oikealla puolella
 • Vetoketju joko messinkiä tai alumiinia
 • Takapaneeli ylettyy kaarrokkeeseen
 • Sisäpuoli joko täysin puuvillaa, täysin satiinia tai keskiosa puuvillaa, hihat satiinia. Yhdistelmää suositellaan, koska silloin takki on helpompi vetää päälle
 • Toinen povitasku 5
 • Povitaskuun vetoketju
 • Lisätilaa jotta voi pitää paljon lämpimiä vaatteita alla
 • Alaspäin kapenevat hihat
 • Alaspäin kapeneva takapaneeli
 • 1980-luvun leikkaus (Istuvampi kuin nykyaikainen, tekee takista enemmän alkuperäisen näköisen)
 • Ei vetoketjua reunustavia nahanpaloja sisäpuolella, takki muotoutuu paremmin päälle eikä roiku suorana

Peruswested alkuperäisen ruskeasta karitsannahasta ilman erikoismittoja ja -muokkauksia maksaa 160170 euroa koosta riippuen. Mittojen ja omien erityismuokkauksien mukaan tehty nahkatakki maksaa koosta riippuen noin 195220 € + 25 € postikuluja + lisäykset. Westedin voi tilata liikkeen nettisivuilta.

Kuvia Westedistä:

Todd’s Costumes

Todd’s Costumes, Indy-kamojen yleiskauppa, on äskettäin alkanut valmistaa omaa versiotaan takista joka perustuu fanien keräämiin spekseihin ja on siksi monien mielestä yksi yksityiskohtaisimmista ja siten parhaimmista takeista. Takista tarjotaan kahta versiota: mittojen mukaan lampaan- tai lehmännahasta noin 450 euroa sekä budjettiversiota noin 135 euroa.

Tony Nowak Original

Tony Nowak Original valmisti Indyn takin Kristallikallon valtakuntaa varten ja myi takkia myös kuluttajille. Hän teki myöhemmin myös omat versionsa kaikkien muiden elokuvien takeista. Nowakit olivat huippulaatuisia mutta maksoivat noin 630900 euroa. Tony Nowak kuoli 6.4.2010.

Flighsuits:

Gibson & Barnesin Flightsuits-yhtiö Kaliforniasta valmistaa omaa versiotaan Indy-takista. Koska se perustuu sijaisnäyttelijältä saatuun takkiin siinä on vakiona kaksiosaiset vahvikekolmiot kainaloissa. Flightsuits on monen suosikki laadukkaan työn takia, valitettavasti takki on suhteellisen kallis eikä sitä tehdä mittojen mukaan. Flightsuitsin takki maksaa noin 440475 €.

U.S. Wings

U.S. Wings valmistaa myös Indy-takkeja. Vaikka ne ovat edullisia ja melko laadukkaita, niiden kaavat ovat hieman pielessä. Esimerkiksi hihat tehdään kolmesta osasta, samoin takapaneeli. U.S. Wingsin takit maksavat noin 380515 euroa.

IndyVille