IndyVille

Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki

Indiana Jones ja Viimeisen ristiretken suomalainen juliste

Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki on kolmas ja viimeinen ns. ”vanhan trilogian” elokuva. Elokuvan ensi-ilta USA:ssa oli 24.5.1989 ja Suomessa 15.9.1989. Elokuvassa Indy etsii mystistä Graalin maljaa, josta Jeesus joi viimeisellä ehtoollisella. Tarun mukaan maljasta juova saa ikuisen elämän.

Indyn isä Henry Jones on määrätty johtamaan projektia, joka tähtää Graalin löytymiseen. Yhtäkkiä hän katoaa, ja Indy lähtee etsimään häntä. Matka vie Venetsian ja Berliinin kautta Iskenderuniin, jossa Graal on kätkettynä Puolikuun kanjonissa sijaitsevaan temppeliin. Myös natsit ovat kyseisen reliikin kintereillä.

Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki oli ensimmäinen elokuva joka ylitti maagisen 50 miljoonan dollarin rajan viikossa. 48 miljoonan dollarin budjetilla tehtynä elokuva tuotti Yhdysvalloissa lähes 200 miljoonaa dollaria (nykyrahassa noin 325 miljoonaa) ja pääsi parhaiten menestyneiden elokuvien Top 10 -listalle lähes puolen miljardin dollarin (500 000 000 $) maailmanlaajuisella tuotollaan. Suomessa elokuva keräsi 455 972 katsojaa.

Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Sakari Toiviainen arvioi 15. syyskuuta 1989 ilmestyneessä lehdessä elokuvaa näin:

Jos jätetään syvärakenteet ja piilotajunnat sikseen, niin ilmitasolla Spielberg osaa tehdä yhtä vauhdikasta ja viihdyttävää elokuvaa kuin ennenkin. Jännite ei pääse herpaantumaan eikä ikävä yllättämään, kun takaa-ajoja, tappeluita ja kiperiä tilanteita suolletaan liukuhihnalta, oltiinpa sitten matkanteossa ratsain, autolla, junalla, ilmalaivalla, tankilla, lentokoneella, moottoripyörällä tai jalkapatikassa.

Traileri

Kuvakaappauksia

Lucasfilm ja Paramount Pictures omistavat kaikki oikeudet näihin kuvakaappauksiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Kuva 31 Kuva 32 Kuva 33 Kuva 34 Kuva 35 Kuva 36 Kuva 37 Kuva 38 Kuva 39 Kuva 40 Kuva 41 Kuva 42 Kuva 43 Kuva 44 Kuva 45

Aiheesta muualla IndyVillessä