IndyVille

Laukku

Laukku

Indy käyttää brittiläistä toisen maailmansodan aikaista MkVII -kaasunaamarilaukkua. Sitä muokattiin alkuperäisasustaan siten, että alkuperäinen kangaskantohihna poistettiin ja tilalle pantiin noin tuuman leveyinen nahkahihna jossa oli metallinen solki. Kadonneen aarteen metsästäjissä solki oli nelikulmainen metallinkappale ilman rullaa, mutta muissa elokuvissa soljessa oli rulla. Ensimmäissä kolmessa elokuvassa laukkua pidettiin takin alla mutta Kristallikallon valtakunnassa laukun hihna kulkee takin päällä.

Laukun pohjassa oli kaksi ilmanvaihtoreikää ja toisessa kyljessä oli metallinen pyörylä. Pyörylään sidottiin kiinni rinnan ympäri vedetty narunpätkä jonka avulla laukku pysyi paikallaan rinnalla. Joissakin kohtauksissa käytettiin samannäköistä MkVI-laukkua, jossa on kolme venttiiliä pohjassa. Koska Hitler joutui ensimmäisessä maailmansodassa kaasuhyökkäyksen uhriksi, natsit eivät käyttäneet kaasua toisen maailmansodan taistelukentillä. Siksi liittoutuneiden kaasunaamarit olivatkin käytännössä turhia, joten monet sotilaat heittivät naamarin pois ja käyttivät laukkua muihin tarkoituksiin.

Kuvia laukusta:

Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Kuva 4

MkVII-laukut ovat vähenemässä kovaa vauhtia Indy-fanien kysynnän vuoksi. Niitä voi kuitenkin ostaa vielä joistakin armeijakaupoista. What Price Glory, Todd’s Costumes ja Magnoli Clothiers ovat ryhtyneet myymään niistä kopioita. WPG:n laukut maksavat noin 25 euroa hihnalla, joka on kuitenkin melko heikkolaatuinen. Toddin hyvä laukku hihnalla maksaa noin 55 euroa. Magnolin laadukas laukku ja hihna irtoavat noin 70 eurolla. Suomalainen vaihtoehto on SA-laukku M/61, joita myydään muutamalla eurolla armeijakaupoissa. Niissä on paljon taskuja, mutta ikävä kyllä niissä on vain yksi D-rengas joten niihin pitää itse kiinnittää toinen D-rengas jotta niihin saa nahkahihnan. M/61-laukut ovat mukaelmia USA:n M6-laukusta.

Kuvia MkVII:stä

Englannista tilattu H&Sonsin valmistama käyttämätön MkVII vuosimallia 1941, hihna on Magnoli Clothiersilta.