IndyVille

Indiana Jones ja Tuomion temppeli

Indiana Jones ja Tuomion temppelin suomalainen juliste

”Jos seikkailulla on nimi, sen täytyy olla Indiana Jones”. Tämä Indiana Jones ja Tuomion temppelin mainoslause muodostui koko Indiana Jonesin hahmon tunnuslauseeksi.

Tuomion temppeli oli toinen Indy-elokuva. Elokuvan ensi-ilta USA:ssa oli 23.5.1984 ja Suomessa 17.8.1984. Elokuvassa on huomattavasti enemmän väkivaltaa ja erikoistehosteita kuin muissa Indy-elokuvissa. Elokuvassa seikkailija-arkeologi Indiana Jonesin täytyy löytää hindumytologiassa esiintyvät ikivanhat Sankaran kivet.

Paha Kali-jumalaa palvova tugeeni-kultti on varastanut pienen intialaiskylän pyhän kiven ja Indyn pitää hakea se takaisin Pankotin palatsista. Kultti on myös vienyt kaikki kylän lapset orjiksi kaivamaan timantteja ja puuttuvia kahta Sankaran kiveä palatsin katakombeista. Elokuva sijoittuu vuoteen 1935 eli kronologisesti vuotta ennen Kadonneen aarteen metsästäjiä.

Elokuvan ilmestyessä ei ollut vielä mitään välimuotoa Yhdysvaltojen ikärajajärjestelmän PG– ja R-ikärajojen välillä. Elokuva ei sopinut oikein kumpaankaan, joten päätettiin luoda täysin uusi ikäraja PG-13. Tähän päätökseen vaikutti myös toinen rajatapaus, samaan aikaan ilmestynyt Gremlins – riiviöt. Britannian elokuvatarkastamo (BBFC) sensuroi elokuvasta 25 kohtaa pois, muun muassa sydämen irti repimisen ja Short Roundin ruoskimisen. Samat kohdat on sensuroitu kaikista elokuvan brittiversioista, mukaan lukien TV-esitykset ja VHS– sekä DVD-julkaisut.

Koska elokuvaa markkinoitiin voimakkaasti aikoinaan, se on jäänyt monelle mieleen vahvasti. Siksi silloin kun puhutaan Indiana Jonesista, tulee esille viidakko, riippusilta, kaivoskärryt ja piikkihuone. Myös muinaiset temppelit ja niiden ansat ovat jääneet mieleen Kadonneen aarteen metsästäjien alusta.

Vaikka kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn, se tuotti silti USA:ssa lähes 180 miljoonaa dollaria (nykyrahassa yli 350 miljoonaa) ja yli 330 miljoonaa dollaria koko maailmassa. Suomessa elokuva keräsi 450 186 katsojaa ja sille pidettiin Suomen ensimmäinen kutsuvieras-ensi-ilta elokuvateatteri Bristolissa.

Ilta-Sanomien elokuvakriitikko arvioi 17. elokuuta 1984 ilmestyneessä lehdessä elokuvaa näin:

Aloitus on kyllä henkeä salpaava. Monipolvisin vaihein ja loistavin yksityiskohdin kehkeytyvä tappelu kiinalaisessa ravintolassa, sitä seuraava takaa-ajo ja pako lentokoneella ojasta allikkoon ovat Spielbergiä parhaimmillaan, toiminnallista ja vauhdikasta elokuvaa, kaikessa uskomattomuudessaan vetävää kerrontaa.

Traileri

Kuvakaappauksia

Lucasfilm ja Paramount Pictures omistavat kaikki oikeudet näihin kuvakaappauksiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Kuva 16 Kuva 17 Kuva 18 Kuva 19 Kuva 20 Kuva 21 Kuva 22 Kuva 23 Kuva 24 Kuva 25 Kuva 26 Kuva 27 Kuva 28 Kuva 29 Kuva 30

Aiheesta muualla IndyVillessä