IndyVille

Kadonneen aarteen metsästäjät

Kadonneen aarteen metsästäjien suomalainen juliste

Kadonneen aarteen metsästäjät oli ensimmäinen Indiana Jones -elokuva. Elokuvan ensi-ilta USA:ssa oli 12.6.1981 ja Suomessa 18.12.1981. Se sijoittuu vuoteen 1936, jolloin natsit ovat tarumaisen Liiton Arkin kintereillä. Vanhassa testamentissa kerrotaan, että Jumalan Moosekselle antamat kaksi kivitaulua rikottiin ja pantiin sinne. Mooseksen kirjojen mukaan Arkki voi tasata vuoret ja tuhota kaupungit. Jos natsit saavat Arkin käyttöönsä, Kolmannen valtakunnan armeijasta tulee voittamaton. Siksi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu haluaa Indyn etsivän Arkin ennen natseja.

Elokuva oli vuoden 1981 menestynein Yhdysvalloissa: 20 miljoonan dollarin budjetilla tehtynä se tuotti USA:ssa yli 240 miljoonaa dollaria (nykyrahassa lähes 580 miljoonaa) ja koko maailmassa yli 380 miljoonaa dollaria. Se oli ensimmäinen myyntivideo jota myytiin yli miljoona kappaletta. Elokuva on Yhdysvaltojen 43:ksi menestynein elokuva. Suomessa elokuva keräsi 510 790 katsojaa.

Ilta-Sanomien elokuvakriitikko arvioi 18. joulukuuta 1981 ilmestyneessä lehdessä elokuvaa näin:

”Kadonneen aarteen metsästäjät” on erittäin taitava, vauhdikas ja viihteellinen elokuva, parasta mitä Hollywood tällä saralla on viime vuosina pystynyt tarjoamaan. Elokuvasta välittyy jo kadonneeksi luultu seikkailuhenki, poikamainen keksimisen ilo yhä uusista tempuista ja yllätyksistä, jännitys ja mielihyvä siitä mitä seuraavaksi mahtaakaan tapahtua.

Traileri

Kuvakaappauksia

Lucasfilm ja Paramount Pictures omistavat kaikki oikeudet näihin kuvakaappauksiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Kuva 4 Kuva 5 Kuva 6 Kuva 7 Kuva 8 Kuva 9 Kuva 10 Kuva 11 Kuva 12 Kuva 13 Kuva 14 Kuva 15

Aiheesta muualla IndyVillessä