IndyVille

Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta

Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunnan juliste

Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta oli aikamme odotetuimpia elokuvia. Elokuva oli jumiutuneena kehitysvaiheeseen yli 15 vuodeksi, kunnes 30.12.2006 George Lucas ilmoitti uutistoimisto AP:lle että elokuva tehdään varmasti. Elokuvan ensisijaiset kuvaukset alkoivat 18.6.2007 ja päättyivät 11.10.2007, maailmanlaajuinen ensi-ilta oli 22.5.2008 ja Suomen ensi-ilta oli perjantaina 23.5.2008. Elokuva tunnettiin kehitysvaiheessa salanimillä Fourth Installment of the Indiana Jones Adventures, The Untitled Genre Project sekä Project X ja sitä kuvattiin mm. New Havenin kaupungissa Connecticutissa, Demingin kaupungissa New Mexicossa ja Havaijilla. Lisäksi elokuvaa kuvattiin studioilla Los Angelesissa. Kristallikallon valtakunta oli ensimmäinen Indiana Jones -elokuva jota ei kuvattu ulkomailla.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1957, keskelle kylmää sotaa. Indy on palannut viimeisimmältä seikkailultaan takaisin Marshall Collegeen, mutta Indyn ystävä dekaani Stanforth kertoo, että Indyn viimeisimmät tempaukset ovat saattaneet hänet epäilyksen alaiseksi ja että hallitus on painostanut yliopistoa erottamaan hänet. Ollessaan poistumaisillaan kaupungista Indy tapaa nuoren kapinallisen nimeltä Mutt, joka pyytää Indyä löytämään kadonneen sukulaisensa ja samalla legendaarisen Akatorin kristallikallon, johon on aina liittynyt salaperäisiä voimia. Indy ja Mutt matkaavat Peruun, missä he törmäävät neuvostoagentteihin jotka myös jahtaavat kristallikalloa. Kreml uskoo, että kristallikallon avulla Neuvostoliitto voi kohota maailman valtiaaksi. Ja Indyn tehtävänä on tuttuun tapaan estää se löytämällä kallo ennen neukkuja.

Elokuvan budjetti oli arviolta 185 miljoonaa dollaria ja se keräsi yli 786 miljoonaa dollaria lipputuloina. Suomessa elokuvalla oli 255 661 katsojaa.

Elokuvalehti Episodin päätoimittaja Jouni Vikman arvioi elokuvaa tuoreeltaan näin:

Viihdeveteraanien paluu on naiiviudessaankin parasta, mitä hyväntuulisen toimintafantasian saralla on nostalgianälkäisille tarjota.

Indiana Jones on palannut! Harrison Ford onnistuu hyvin siirtämään vuosien tuoman charminsa myös hänet maailmantähdeksi tehneeseen rooliin. Nouseva tähti Shia LaBeouf yllättää positiivisesti koviksena, jonka rasviskuoren alla on fiksu ja herkkä nuori mies. Cate Blanchett lähestyy kunnianhimoisen neuvostoliittolaisagentin hahmoa kuin Oscar-roolia, tehden Irina Spalkostaan voimakastahtoisen, Indyn vastustajaksi sopivan karikatyyrikonnan.

Pienet puutteet … eivät kuitenkaan pääse häiritsemään katselukokemusta, siitä meno ja meininki pitää huolen. … [katsoja] tajuaa, kuinka ikävä Indiana Jonesia oikeasti onkaan ollut.

Traileri

Kuvakaappauksia

Lucasfilm ja Paramount Pictures omistavat kaikki oikeudet näihin kuvakaappauksiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Kuva 4 Kuva 5 Kuva 6 Kuva 7 Kuva 8 Kuva 9 Kuva 10 Kuva 11 Kuva 12 Kuva 13 Kuva 14 Kuva 15

Aiheesta muualla