IndyVille

Marvelin sarjakuvat

Marvel aloitti Indy-sarjakuvien tekemisen vuonna 1981. Ensimmäiset sarjakuvat olivat neljällä erilaisella kannella varustetut Kadonneen aarteen metsästäjien juoneen perustuvat sarjakuvat. Sen jälkeen Marvel julkaisi 80-luvulla 34 sarjakuvalehteä Indiana Jonesin seikkailuista nimellä the Further Adventures of Indiana Jones. Lisäksi tehtiin sarjakuvaversiot muista Indy-elokuvista. Marvelin sarjakuvissa Marion Ravenwood oli Indyn tyttöystävä.

Suomessa Marvelin Indy-sarjakuvia on julkaissut Kustannus Oy Semic, nykyinen Egmont Kustannus. Sarjakuvia julkaistiin vuosina 1984-1986 omana lehtenään nimeltä Indiana Jones. Sarjakuvan julkaisu lopetettiin vuonna 1986, sillä hyvät ideat ilmeisesti loppuivat. Sarjakuvat käänsi suomeksi Timo Metsänen. Suomessa sarja ilmestyi kuusi kertaa vuodessa eli kaiken kaikkiaan 17 kertaa. Lisäksi tehtiin erikoisnumerot Kadonneen aarteen metsästäjistä, Indiana Jones ja Tuomion temppelistä ja Indiana Jones ja Viimeisestä ristiretkestä.

IJ 1/1984 1/1984 – Ilmestyi tammikuussa 1984 – Hinta 6,5 mk
Indyn entinen oppilas Charlie Dunne saapuu yliopistolle. Hän on sisarensa Edithin kanssa saanut selville missä Ikammenenin kuvat ovat. Kun Charlie murhataan yhtäkkiä kesken keskustelun Indy päättää matkustaa Edithin luo Krikamboon, Liberiaan. Siellä paha liikemies Solomon Black kaappaa Indyn ja Edithin. Hän pakottaa heidät auttamaan kuvien etsinnässä.

Lisäksi neljän sivun esittely Kadonneen aarteen metsästäjistä.

IJ 2/1984 2/1984 – Ilmestyi 25.3.1984 – Hinta 6,5 mk
Ensimmäisessä tarinassa Yökerhopainajainen Indy tutkii Marion Ravenwoodin uuden yökerhon Korpinpesän sabotointia.

Toinen tarina Paholaisen kehto sijoittuu heti ensimmäisen tarinan jälkeen. Indy pelastaa nuoren miehen pulasta ja pakenee miehen vainoajia. Hän tapaa nuorukaisen 400-vuotiaan isoisän Prosperon, joka valmistaa luolassa kuolemattomuuden eliksiiriä. Prospero pojanpoikineen aikoo räjäyttää Paholaisen kehto -nimisen kivenjärkäleen pois luolan päältä, jotta se hautaisi läheisten sotilaiden leirin ja antaisi heidän olla rauhassa. Indyn täytyy estää se.

Lisäksi neljän sivun juttu Steven Spielbergistä.

IJ 3/1984 3/1984 – Ilmestyi 4.4.1984 – Hinta 6,9 mk
Tarinassa Portti iäisyyteen Indy liittyy englantilaisten ”Portti-projektiin”, joka tutkii salaperäistä kristallisauvaa. Sauva paljastui salaman rikottua erään Stonehengen kivipaasista. Indy ja hänen apurinsa Karen Mays alkavat tutkia sauvaa ja saavat selville että sauvan tekijät pakenivat kymmeniätuhansia vuosia aikaisemmin toiseen ulottuvuuteen palatakseen, jos se on ”tarpeen”. Sauvan tekijät palaavat, kun tähdet ovat tietyssä asennossa maahan nähden ja kristallisauva on täsmälleen Stonehengen keskipisteessä. Ikävä kyllä natsit ovat salakuunnelleet heitä ja aikovat vapauttaa sauvan voimat hyötyäkseen niistä. Indyn ja Karenin täytyy estää se.

Lisäksi neljän sivun esittely Indiana Jones ja Tuomion temppelistä.

IJ 4/1984 4/1984 – Ilmestyi 7.8.1984 – Hinta 6,9 mk
Tarinan Kuoleman kristalli alussa Indy etsii museosta varastettua piutekiveä. Hän käärii sen paperiin ja pakenee. Kotona Valloissa Marcus Brody keksii että paperi kertoo muinaisista Shintaylaisista. He olivat kansa joka lähti Atlantiksesta noin vuonna 1600 eKr. Paperissa olevan kartan mukaan he kulkivat länsi-Afrikan rannikkoa pitkin ja kääntyivät Kongoa kohden. Indy päättää lähteä etsimään Shintay-kansan jäänteitä. Perillä Afrikassa he saavat selville että natsitkin etsivät Shintay-kansaa, sillä legendan mukaan heillä on salaperäinen voimanlähde. Lopulta kaikki joutuvat Shintayiden vangiksi ja heidän pitää paeta.

Lisäksi neljän sivun juttu Harrison Fordista.

IJ 5/1984 5/1984 – Ilmestyi 25.9.1984 – Hinta 6,9 mk
Tarinassa Kultainen jumalatar Indy etsii Marrakeshista Kadonneen aarteen metsästäjissä löytämäänsä ja menettämäänsä Kultaista Hedelmällisyyspatsasta. Hän löytääkin sen ja palaa Yhdysvaltoihin, missä Hovito-intiaanit varastavat sen. Indy lähtee perään ja huomaa että Kadonneen aarteen metsästäjien natsipahiksen Ernst Tohtin sisko Ilsa Toht on kimpassa hovitojen kanssa ja haluaa kostaa veljensä kuoleman.

Lisäksi neljän sivun juttu George Lucasista ja Tähtien sodasta.

IJ 6/1984 6/1984 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 6,9 mk
Tarinan Neljäs naula alussa Indy pakenee vihaisia alkuasukkaita Australiassa ja on juuri saamillaan surmansa, kun kolme arabialaista ismailia tulee ja surmaa kaikki villit. Ismailit vievät Indyn mukanaan salaiseen luolaan jossa sivukonttoriaan pitää ismailien herra, taiteenkeräilijä Ben Ali Ayoob. Ayoob haluaa Indyn etsivän tarunomaisen neljännen naulan, joka oli tarkoitus iskeä Kristuksen sydämen läpi. Tarinan mukaan eräs mustalainen varasti sen ja piilotti sen luolaan Espanjassa. Indyn pitää etsiä se.

Lisäksi neljän sivun juttu Kadonneen aarteen metsästäjien erikoistehosteista.

IJ 1/1985 1/1985 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 6,9 mk
Tarinassa Ahneus Indy on Marshall-yliopiston arkeologian opiskelijoiden kanssa retkellä Arizonan vuoristointiaanien asuma-alueilla. Indyn epäilykset heräävät kun salaperäiset pyssymiehet ”intiaaniasiain toimistosta” tulevat häätämään heidät luolista. Yön pimeydessä Indy palaa luolille ja saa selville, että ikivanhoihin intiaaniluoliin ollaan rakentamassa valtavaa maanalaista rikollisten piilopaikkaa. Indyn täytyy arkeologian professorina tietenkin estää se.

Toisessa tarinassa Demonit Kansallismuseon vahtimestari Harvey Pondexter löytää museon kellarista entisen johtajan sinne kätkemän meksikolaisen jumalolennon jäännökset. Tarinan mukaan kyseessä on paha jumala, ja ex-johtaja tekikin itsemurhan pian kätkemisen jälkeen. Koska Pondexter on mielestään aliarvostettu ja hyljeksitty Kansallismuseossa, hän päättää viedä jäännökset toiseen museoon. Valitettavasti Pondexter joutuu pahan jumalan hengen valtaan, tyrmää turvamiehen ja varastaa museon virka-auton, samalla hälyttäen Indyn ja museon uuden PR-henkilön Marion Ravenwoodin peräänsä.

IJ 2/1985 2/1985 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 7,3 mk
Tarinassa Merten teurastajat Indy etsii kiinalaisen jumalan Chung Huan patsasta Alaskasta. Sen löytyminen todistaisi että eskimot tulivat Pohjois-Amerikkaan meren kautta Beringinsalmen sijasta. Indy matkustaa Panamaan, missä Kadonneen aarteen metsästäjistä tuttu kapteeni Katanga istuu vankilassa. Indy maksaa takuut apua vastaan. Perillä Alaskassa merirosvot kaappaavat Indyn ja kiinalaisten aarteen, ja Indyn pitää tietysti pelastaa päivä.

Lisäksi kolmen ja puolen sivun juttu merirosvoista.

IJ 3/1985 3/1985 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 7,3 mk
Tarinassa Abneria etsimässä Marion Ravenwood saa tietää, että hänen isänsä Abner Ravenwood saattaisi olla vielä elossa. Indy ja Marion matkustavat Kreikkaan, missä he tapaavat Abnerin kaverin, Bill Kershawin. Kershawin mukaan Abner saattaisi olla mystisen Ra-Lundin jumalana Tiibetissä. Indy ja Marion lähtevät etsimään Abneria vuorilta.

Lisäksi neljän sivun juttu Tähtien sodasta.

IJ 4/1985 4/1985 – Ilmestyi 30.7.1985 – Hinta 7,3 mk
Tarinassa Jäätynyt hirviö Indy saa kirjeen japanilaiselta kollegaltaan. Hän ja kumppaninsa ovat löytäneet jäätyneen lohikäärmeen Himalajalta. Se on erään esihistoriallisen luolakansan jälkeläisten jumala. Japanilainen kenraali saa tietää asiasta ja päättää omia lohikäärmeen itselleen. Japanilaiset aikovat sulatta otuksen ja kuskata sen Yhdysvaltojen länsirannikolle. Sen avulla olisi helppo miehittää USA. Indyn täytyy estää se.

Toisessa tarinassa V niin kuin Väärennös Indy saa selville, että hänen aikaisemmin Australiassa hankkimansa Arnhemin kivi onkin väärennös. Jonkun on täytynyt vaihtaa se museossa toiseen. ”Tutkimusten” jälkeen Indy selvittää, että puuhan takana on kuubalainen Juan Soto. Indy lähtee Kuubaan etsimään Sotoa ja oikeaa kiveä. Kuubassa Indy saa tietää, että koko operaation pomo onkin vanha tuttu Ben Ali Ayoob.

Lisäksi neljän sivun juttu Alfred Hitchcockin elokuvista.

IJ 5/1985 5/1985 – Ilmestymispäivästä ei tietoa- Hinta 7,3 mk
Tarinassa Indiana Jones vastaan Ben Ali Ayoob Indy on Etelä-Walesissa Marcus Brodyn ja Marion Ravenwoodin kanssa etsimässä Marionin vanhaa yliopistokamua Austin Coleridgea. Hän kuulemma tietää, missä Ben Ali Ayoobin piilopaikka. Indy ja kumppanit vangitaan ja viedään vanhaan kaivokseen, jossa Coleridge tekee kaivauksia. Ben Ali Ayoob on lähettänyt hänet etsimään amulettia nimeltä Pirun sydän. Paholaisen sielun on sanottu olevan vangittu siihen.

Lisäksi kolmen sivun juttu James Bondista.

IJ 6/1985 6/1985 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 7,5 mk
Tarinassa Syvyyden salaisuus Indy saa tietoonsa, että hollantilainen arkeologi Hildebrandt löysi Etelämeren Kaloo-viidakkosaarelta viikinkipäällikkö Rurikin kruunun. Se todistaa, että viikingit purjehtivat Etelämerelle asti. Nyt saaren on ottanut haltuunsa joku nousukas joka kutsuu itseään lordi Harryksi. Indy tarjoutuu stunt-mieheksi elokuvayhtiöön, joka aikoo kuvata uuden elokuvansa Etelämerellä. Indy aikoo sukeltaa vesiputoukseen kuudenkymmenen metrin korkeudesta ja hakea kruunun putouksen pohjalta. Indy löytääkin sen, mutta lordi Harry varastaa sen. Indyn täytyy hankkia se takaisin.

Toisessa tarinassa Muinaisuuden kosto Indy joutuu murhayrityksen kohteeksi. Lähtiessään seuraamaan murhan yrittäjiä Indy joutuu laivaan, joka on matkalla Keski-Amerikkaan. Yrittäessään pelastaa laivaan vangittua tyttöä Indy joutuu vangiksi ja heidät viedään vanhalle temppelille. Käy ilmi, että tyttöä tarvitaan aarrekammion avaamiseen, mutta avaamisen yhteydessä tyttö tulee kuolemaan. Indyn täytyy estää se.

Lisäksi neljän sivun juttu Starman-elokuvasta, jossa esiintyy Kadonneen aarteen metsästäjistä tuttu Karen Allen.

IJ 1/1986 1/1986 – Ilmestyi tammikuussa 1986 – Hinta 7,5 mk
Tarinassa Kalliimpi kultaa Indy matkustaa Perun Andeille auttamaan vanhaa tuttuaan Jessie Halea. Hän on löytänyt ikivanhan kivilevyn, jossa kerrotaan tarunomaisen Eldoradon sijainti. Kesken levyn luvun teollisuusmies Edgar Reissin katkera poika Ivar joukkioineen murtautuu Jessien mökkiin ja pakottaa Indyn kääntämään tekstin luettavaan muotoon. Indy ja Jessie onnistuvat pakenemaan ja lähtevät kohti Eldoradoa yrittäen löytää sen ennen Reissiä.

Toisessa tarinassa Kultaisten aseiden jäljillä – Osa 1 Indy saa vieraakseen Buffalo Billin lapsenlapsen. Vaarin Tsaarilta saamat helmiäiskahvaiset, kullatut revolverit on varastettu museosta ja lapsenlapsi Beth Cody on varma että Salkovitsh-niminen ryssäkreivi on varastanut ne ja vienyt ne Venäjälle. Indy lähtee niiden perään Bethin kanssa.

Lisäksi kolmen ja puolen sivun juttu Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta.

IJ 2/1986 2/1986 – Ilmestyi huhtikuussa 1986 – Hinta 7,5 mk
Tarinassa Kyynelten torni Indy saa vieraita Skotlannista. Hänen vanha opettajansa, tohtori Arthur Hecht on juuri kuollut ja Alec Sutherland -nimistä poikaa pyydettiin tuomaan Hechtin tutkimusmatkojen yksityiset muistiot Indylle. Niiden mukaan Hecht löysi Iranista salaperäisen ”Kyynelten tornin”, yhden seitsemän velhon seitsemästä tornista maailman eri kolkissa. Velhot aikoivat manata maailman tuhoon. Indy lähtee Alecin kanssa Iraniin etsimään tornia.

Toisessa tarinassa Kultaisten aseiden jäljillä – Osa 2 Indy jatkaa Buffalo Billin kultaisten revolverien etsintää Venäjältä.

Lisäksi kolmen ja puolen sivun juttu Todistaja-elokuvasta, jossa Harrison Ford on pääosassa.

IJ 3/1986 3/1986 – Ilmestyi 30.5.1986 – Hinta 7,5 mk
Tarinassa Kahden tulen välissä Indy matkustaa San Franciscoon hakemaan kiinalaisen muumion Kansallismuseolle. Siellä hänen kimppuunsa käy kiinalaisia gangstereita, jotka haluavat pitää esi-isänsä Kiinassa. Vanha tuttu Jessie Hale pelastaa Indyn pulasta. Gangsterien lisäksi Irlannin vapautusarmeija on ruumisarkun perässä, sillä he uskovat sen sisältävän aseita. Sisältä löytyy kuitenkin IRA:n kiinan yhteyshenkilö, joten muumion lähettäjä on huijannut kaikkia. Indy lähtee IRA:n agentin kanssa Kiinan etsimään oikeaa muumiota.

Lisäksi kolmen sivun juttu Vihreän timantin metsästys -elokuvasta

IJ 4/1986 4/1986 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 7,7 mk
Tarinassa Bigfoot Indyn Kiinasta palaava lentokone tekee pakkolaskun Yhdysvaltain luoteisrannikolle. Indyn ja lentäjän pelastavat Robert Ukkospilvi -niminen intiaani ja nainen nimeltä Kate Crawford. Alueella on kuulemma riehunut legendaarinen Isojalka, joka on tappanut jo monta ihmistä. Joidenkin, muun muassa Sheriffi Hyattin, mielestä koko Isojalka on palturia ja oikea murhaaja onkin Ukkospilvi. Suuttunut Ukkospilvi pakenee metsään ja Indy lähtee Katen kanssa etsimään häntä. Yhtäkkiä metsästä alkaa kuulua raskaita askelia…

Toisessa tarinassa Paripeli Indy saa vieraita. Pari numeroa aikaisemmin esitelty Alec Sutherland on löytänyt professori Arthur Hechtin muitikirjat Indyn yliopiston varastosta. Lisäksi Alec löysi sumerilaisen savitaulun, joka todistaa Hechtin teorian seitsemästä velhosta ja seitsemästä tornista todeksi. Indy ei ikävä kyllä kuuntele häntä. Sillä välin Amanda Knight -niminen ammattivaras on vienyt arvokkaan uurnan Kansallismuseosta. Indy lähtee perään ja saa uurnan takaisin, mutta vanha sumerilainen amuletti jää kadoksiin. Tutkiessaan savitaulua myöhemmin Indy tajuaa, että amuletti voi olla maailman tappavin ase.

Lisäksi kolmen sivun juttu Niilin jalokivi -elokuvasta.

IJ 5/1986 5/1986 – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 7,7 mk
Tarinassa Paholaisen amuletti Indy lähtee Amanda Knightin perään Orkneysaarille. Saarilla asuva majakanvartija Ian Soames on yksi seitsemän tornin seitsemästä velhosta, jotka tuhoavat maailman. Indyn täytyy pysäyttää Soames.

Lisäksi sivun jäähyväiset lehdelle.

IJ 6/1986, Kadonneen aarteen metsästäjät -spesiaali 6/1986 – Ilmestyi joulukuussa 1986 – Hinta 10,5 mk
Kadonneen aarteen metsästäjät -spesiaali, jonka juoni perustuu elokuvan käsikirjoitukseen. Koska elokuvaa ei tehty täysin käsiksen mukaan, on sarjakuvassa poistettuja ja muutettuja kohtauksia.
Indiana Jones ja Tuomion temppeli -spesiaali Indiana Jones ja Tuomion temppeli -spesiaali – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 19 mk
Tuomion temppeli -spesiaali, jonka juoni perustuu elokuvan käsikirjoitukseen. Koska elokuvaa ei tehty täysin käsiksen mukaan, on sarjakuvassa poistettuja ja muutettuja kohtauksia.
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -spesiaali Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki -spesiaali – Ilmestymispäivästä ei tietoa – Hinta 19 mk
Viimeinen ristiretki -spesiaali, jonka juoni perustuu elokuvan käsikirjoitukseen. Koska elokuvaa ei tehty täysin käsiksen mukaan, on sarjakuvassa poistettuja ja muutettuja kohtauksia.