IndyVille

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones and the Dial of Destinyn suomalainen juliste

Viidettä Indiana Jones -elokuvaa alettiin odottaa heti Kristallikallon valtakunnan ilmestyttyä. Elokuvan kehitysvaihe oli jälleen kerran pitkä ja raskas. Vuonna 2012 Disney osti Indiana Jonesin oikeudet omistaneen Lucasfilmin ja seuraavana vuonna tulevien elokuvien jakelu- ja markkinointioikeudet Paramountilta. Tämän jälkeen Lucasfilm keskittyi voimakkaasti uusiin Tähtien sota -elokuviin eikä Indystä kuultu mitään vuosiin. Vuonna 2016 Disney ilmoitti suunnitelmista julkaista viides elokuva vuonna 2019. Seuraavan kerran elokuvasta kuultiin vuonna 2020 kun Steven Spielberg kertoi, että hän siirtyy ohjaajan pallilta tuottajaksi ja uudeksi ohjaajaksi valittiin James Mangold. COVID-19 -pandemian vuoksi elokuvan kuvaukset siirrettiin kesään 2021 ja ensi-illaksi ilmoitettiin 29.7.2022. Keväällä 2021 julkistettiin ensimmäiset näyttelijät ja kerrottiin, että elokuvaa kuvataan taas Englannissa (kuten kaikkia aikaisempia elokuvia lukuunottamatta Kristallikallon valtakuntaa). Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2021 Englannissa ja Skotlannissa. Harrison Fordin loukkaannuttua kuvaukset jatkuivat syys-lokakuussa Sisiliassa, Marokossa ja Pinewoodin studioilla Lontoon liepeillä. Lokakuussa Disney aikataulutti tulevat projektinsa uudelleen ja Yhdysvaltojen ensi-ilta siirrettiin 11 kuukaudella eteenpäin perjantaihin 30.6.2023. 1.12.2022 julkaistiin elokuvan nimi Indiana Jones and the Dial of Destiny ja sen ensimmäinen traileri.

Elokuva sijoittuu kuukävelyn vuoteen 1969. Indiana Jones on jäämässä eläkkeelle yliopiston lehtorin työstään 70-vuotiaana New Yorkin Hunter Collegesta, kun sisään kävelee yllättäen hänen etäiseksi jäänyt kummityttönsä Helena Shaw. Helenan isä löysi Indyn kanssa sota-aikana salaperäisen Arkhimedeen kehittämän laitteen, jonka avulla legendojen mukaan voi löytää ajassa olevia halkeamia. Yllättäen Helena varastaakin laitteen ja karistaa USA:n pölyt jaloistaan aikoen myydä laitteen eniten tarjoavalle. Samaan aikaan Indyn vanha tuttu Jürgen Voller on saanut natsimenneisyytensä jälkeen töitä Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta. Hänkin on saanut vihiä laitteen olemassaolosta ja aikoo toteuttaa kammottavan suunnitelman maailmanhistorian muuttamiseksi. Indyn täytyy estää laitteen päätyminen vääriin käsiin joten on aika lähteä viimeiselle seikkailulle.

Elokuvan budjetti oli arviolta 295 miljoonaa dollaria ja se keräsi lähes 385 miljoonaa dollaria lipputuloina. Suomessa elokuva on kerännyt 229 506 katsojaa (tilanne 2.1.2024).

Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Veli-Pekka Lehtonen arvioi elokuvaa 18.5.2023 julkaistussa arviossa näin:

Indiana Jones and the Dial of Destiny on täysiverinen seikkailu, vauhdikas, vitsikäs ja paikoin jopa koskettava. Tietenkin elokuva on myös höpsö, väkivaltainen ja täynnä ohutta mystiikkaa – kuten Indyt aina.

Epäuskoisen on siis pakko myöntää, että torstaina Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut uusi Indiana Jones nousee sarjan parhaiden osien eli vuonna 1981 valmistuneen Kadonneen aarteen metsästäjien ja vuoden 1989 Viimeisen ristiretken rinnalle.

Traileri

Kuvakaappauksia

Lucasfilm, Disney ja Paramount Pictures omistavat kaikki oikeudet näihin kuvakaappauksiin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana.

Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Kuva 4 Kuva 5 Kuva 6 Kuva 7 Kuva 8 Kuva 9 Kuva 10 Kuva 11 Kuva 12 Kuva 13 Kuva 14 Kuva 15

Aiheesta muualla