IndyVille

Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eye

Temple of the Forbidden Eyen juliste

Temple of the Forbidden Eye avautui Kalifornian Disneylandin Adventurelandissa 3.3.1995. Se on vuoristoradan ja simulaattorin yhdistelmä, ns. dark ride -ajelu, jossa maastoautoissa istuvat ihmiset ajelevat ympäriinsä ikivanhassa intialaisen Mara-jumalan temppelissä. Taustatarinan mukaan Indiana Jones on juuri löytänyt kyseisen temppelin ja se on täpötäynnä kallisarvoisia artefakteja, uskomattomia aarteita ja kaiken kukkuraksi temppelillä on karmea kirous. Mara tarjoaa kaikille pyhälle maaperälle saapuville yhden kolmesta taianomaisesta lahjasta: maallisia rikkauksia, ikuisen nuoruuden tai mahdollisuuden nähdä tulevaisuuteen. Temppelistä selviytyvät ovat saaneet hyvää onnea, mutta Maran silmään katsoneille kaamea kuolema on väistämätön. Kaivauksen rahoitus on loppumassa, joten Indy ja Sallah toimivat kiertoajelujen vetäjinä saadakseen ylimääräistä rahaa.

Jonotusalue kulkee 1930-lukulaisen viidakon läpi ja alas temppeliin. Matkan varrella on tekstiä Mara-hieroglyfeillä, joka kertoo lisää temppelin löytämisestä. Tekstin lukemista varten ihmisille jaetaan lappunen jossa kerrotaan eri Mara-kirjaimet. Kirjaimet voi ladata täältä.
Jonotusalueen rakentaminen kesti kauemmin kuin itse laitteen. Sen läpi jonottaminen kestää noin tunnin, eli yli 18 kertaa pidempään kuin kuluu laitteessa istumiseen. Viidakossa sijaitsee myös Kadonneen aarteen metsästäjissä käytetty kuorma-auto.

Maastoautot vetävät 12 henkeä, niitä kulkee 18 sekunnin välein ja laitteessa voi käydä 2400 henkeä tunnissa. Ajelu kestää noin 3 minuuttia ja 20 sekuntia. Yksikään ajelu ei ole koskaan samanlainen kuin edellinen, sillä vehje sekoittaa muun muassa erilaisia ääniefektejä, valoja ja tapahtumia minkä ansiosta erilaisia ajeluja on noin 160 000.

Huoneet

Chamber of Destiny
Heti lähdön jälkeen jeeppi kääntyy oikealle Chamber of Destinyyn (kohtalon kammio). Huoneessa on kolme ovea, joista kukin johtaa yhden pääaarteen luo.
Hall of Promise
Kohtalon kammiosta matka jatkuu Hall of Promiseen (lupauksen halliin), jonka valaistus ja taustaäänet riippuvat valitusta reitistä. Hallin perällä on valtava Maran patsas, jonka silmät alkavat hehkua auton lähestyessä. Vieraat eivät voineet välttyä houkutukselta ja nyt he saavat kokea Maran julmuuden.
Tunnel of Torment
Autot syöksähtävät pimeään käytävään, jossa välkkyvät salamat valaisevat reittiä reunustavat kobrapatsaat.
Gates of Doom
Indiana Jones kamppailee pitääkseen tuomion portit suljettuna, haukkuu matkustajat pataluhaksi Maran silmiin katsomisen vuoksi ja ohjeistaa heitä jatkamaan vasemmalla olevia portaita ylös.
Cavern of Bubbling Death
Autot saapuvat käytävästä Cavern of Bubbling Deathiin (kuplivan kuoleman luola). Luolan pohjalla on valtava allas täynnä laavaa, sen ylittävällä riippusillalla kulkee parhaillaan yksi maasturi ja takaseinään on kaiverrettu kiveen Maran 14-metriset kasvot. Sen toinen puolisko on murentunut siten, että se muistuttaa pääkalloa. Maran tulisesta vasemmasta silmästä sinkoilee vihreitä säteitä ajoneuvoihin ja lieskoja leimahtelee kaikkialla minne säteet lankeavat.
Mummy Chamber
Auto kääntyy vasemmalla olevaan kammioon, joka on täynnä muumioita.
Bug Room
Kammio pimenee äkkiä, musiikki kiihtyy ja auton valot paljastavat seinillä vilistävät tuhannet hyönteiset.
The Bridge
Auto palaa pääkammioon ja lähtee ylittämään laava-altaan riippusiltaa. Auto pysähtyy hetkiseksi kun vastaan tulee toinen auto, mutta jatkaa pian matkaansa kun kyseinen auto väistääkin. Samaan aikaan vieressä hehkuva Maran silmä ampuu säteitä kohti siltaa.
Snake Temple
Käärmetemppelin seinät ja lattia ovat mustanaan käärmeitä ja valtava käärmepatsas sähähtää matkustajia kohti, samalla Indy kavahtaa niitä sanoen joko ”Varokaa kaikkea mikä kiemurtelee” tai ”Käärmeitä! Olette nyt omillanne”.
Mud Slide
Ajoneuvo ajaa kohti siltaa mutta väistää oikealle ja kurvaa Maran kasvojen taakse. Sadat pääkallot täplittävät seinää ja Maran voima hehkuu yläpuolella. Ajoneuvo jatkaa alaspäin laava-altaan reunaa pitkin ja alitettuaan riippusillan kääntyy taas pimeyteen.
Rat Cave
Ajoneuvo köhii ja sammuu, minkä jälkeen se käynnistetään uudelleen ja se jatkaa matkaa kohti riippuvaa puunjuurta jota pitkin juoksee kymmeniä rottia joita putoilee siltä vähän väliä. Yhtäkkiä auto syöksähtää eteenpäin kohti juurta, joka haihtuukin kuin savuna ilmaan jeepin kulkiessa sen läpi.
Dart Corridor
Maastoauto saapuu nuolikäytävään, jonka reunoja koristavat keihäillä aseistetut luurankosoturit. Jokaisen luurangon suussa on pieni reikä. Auton kulkiessa tunnelin läpi ilmassa tuntuu suhahduksia ja kuuluu ääniä kuinka seinistä sinkoilevat myrkkynuolet kimpoilevat auton kyljistä.
Rolling Boulder
Auto saapuu pimeään huoneeseen ja pysähtyy, samalla Indiana Jones näkyy edessä roikkumassa köydestä. Hän käskee matkustajia kääntämään auton valot päälle ja peruuttamaan jotta hän pääsee kyytiin, samassa valot välähtävät päälle ja paljastavat viisimetrisen valtavan lohkareen pyörivän suoraan kohti ajoneuvoa. Auto tuntuu peruuttavan pakoon, kunnes juuri ennen törmäystä lattia vajoaa ja auto syöksyy alapuolella olevaan kammioon. Tehtyään tiukan kurvin pimeään tunneliin Indy ilmaantuu jälleen, tällä kertaa hajonneen lohkareen edessä. Hän pyyhkäisee hikeä otsaltaan ja laukoo nasevan kommentin kuten ”Ei hullummin turisteilta” tai ”Turisteja, miksi juuri turisteja?”. Musiikin viimeiset Indy-teeman sävelet kaikuvat luolassa kun autot saapuvat takaisin lähtöpisteeseen, mistä palataan pitkää tunnelia pitkin ulkoilmaan.

Disneyland Indiana Jones Adventure

Faktoja

 • Pääkalloja: 2000
 • Käärmeitä: 2129
 • Suunnittelu alkoi 1982, rakentaminen alkoi elokuussa 1993
 • Radan pituus: 760 metriä
 • Jonotusalueen pituus: 460 metriä
 • Ajelun kesto: Noin kolme minuuttia
 • Laitteen tekemisessä mukana olleita: Noin 400
 • Autoja: 17, enintään 15 kerrallaan radalla
 • Ison vierivän kiven halkaisija: Noin viisi metriä
 • Erikoistehosteet:
  • Tulta
  • Räjähdyksiä
  • Romahtava katto
  • Laavakuilu
  • Ötököitä
  • Vilistäviä rottia
  • Kohti tuleva iso vierivä kivi

Kuvia ja lisäinfoa löytyy Indiana Jones.de ja TheRaider.net -sivustoilta.