IndyVille

Lehdistökatsaus: Suomalaiset kriitikot eivät lämmenneet Kristallikallon valtakunnalle

Uusi Indiana Jones -elokuva on siis saanut ensi-iltansa ja viimeisen viikonlopun ajan sitä on päässyt väijymään jo ihan tavallinenkin pulliainen. Ja hyvin onkin tilaisuus käytetty hyväksi – Ilta-Sanomien mukaan elokuvan on nähnyt jo joka sadas suomalainen.

Sen sijaan niille jotka vielä harkitsevat teatteriin menoa ei viime aikoina ole annettu kauhean rohkaisevia lausuntoja. Suomen molemmat suuret iltapäivälehdet Ilta-Sanomat ja Iltalehti arvioivat kumpikin elokuvan vain kahden tähden arvoiseksi.

”Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta ei tuo mitään uutta sen paremmin edustamaansa leffalajiin kuin Harrison Fordin tai Steven Spielbergin uraan. Eikä se oikeasti edes yritä,” toteaa Ilta-Sanomien Tarmo Poussu omassa arvostelussaan ja Iltalehti komppaa: ”Kristallikallon valtakunta on tässä vertailussa [aikaisempiin Indiana Jones -elokuviin] sarjan keskinkertaisin ja rutiininmakuisin elokuva monestakin syystä.”

Päivälehtipuolella ei intoa kasvateta. Turun Sanomien Taneli Topeliuksen mukaan ”Kristallikallon valtakunta kaivaa tutut palaset jälleen esiin, mutta aivan kaikki ei ole loksahtanut kohdalleen.” Niille, jotka ovat onnistuneet pysymään elokuvan sisällöstä jotenkuten pimennossa, Topelius muuten möläyttää arvostelussaan aikamoisen leffan puolivaiheilla ilmitulevan spoilerin joten TS:n arvostelu kannattaa jättää lukematta jos on mokomista asioista turhantarkka.

Aamulehti sylkäisee ilmoille varsinaisen tylytyksen: Vetäkää jo Indyn töpseli irti! huudahtaa Antti Selkokari arvostaen elokuvan ainoastaan yhden tähden arvoiseksi vaikka vintillä onkin ollut kohtalaisen pimeää viimeiset pari vuosikymmentä.

Positiivisimman arvion elokuvasta antaa Helsingin Sanomat. Hesarin Pertti Avola ymmärtää mistä uudessa Indy-filmissä on kyse: paluusta menneisyyteen. Vaikka tuloksena onkin ”vain” kolme tähteä viidestä, valaa Avola silti uskoa Indy-faneihin. ”Eli onko taika tallella?” hän kysyy ja vastaa itse: ”On se.”

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta jakaa siis aika räväkästi mielipiteitä. IndyVille pyrkii saamaan oman arvionsa linjoille lähipäivinä, odotusaikana pyydämme kaikkia suuntamaan kulkunsa sivustomme keskustelualueelle Kairon baariin jossa voitte vääntää kättä aiheesta muiden lierihattuisen miehen ihailijoiden kanssa.