IndyVille

Lehdistökatsaus: Dial of Destiny sai edeltäjäänsä paremmat arviot

Indiana Jones and the Dial of Destiny sai ensi-iltansa viime keskiviikkona ja nyt on jo perinteeksi muodostuneen lehdistökatsauksen aika. Suomen Elokuvasäätiön julkaisemien tilastojen mukaan viides Indy-leffa keräsi yhteensä 66 839 katsojaa pitkän avausviikonloppunsa aikana. Kyseessä on kuluvan vuoden toiseksi paras viikonlopputulos ja samalla lähtölaukaus kesän suurille ensi-illoille. Kannattaakin pitää kiirettä mikäli mielii nähdä elokuvan Suomen suurimmilta valkokankailta.

Suomen Kuvalehden Kalle Kinnunen ja Muropaketin Aki Lehti antavat arvioissaan elokuvalle vain kaksi tähteä. Kinnusen mukaan Indyä on Disneyn mukaantulon myötä siistitty ja vanhojen elokuvien viehätys on samalla kadotettu. Lehti puolestaan valittelee elokuvan olevan vain fanipalvelua ja arvottaa sen kaikkien aikojen huonoimmaksi Indy-leffaksi. Lehden arvio on julkaistu myös useissa alueellisissa lehdissä samalla arvosanalla.

Elokuvalehti Episodin Niko Ikonen on samoilla linjoilla mutta antaa elokuvalle kuitenkin kolme tähteä. Kolme tähteä antavat myös Turun Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Hämeen Sanomat.

Helsingin Sanomien Veli-Pekka Lehtonen, Iltalehden Jesse Raatikainen, Forssan Lehden Jussi U. Pellonpää ja Kulttuuritähdet-sivuston Marko Kilpilampi ovat positiivisimpia ja antavat elokuvalle neljä tähteä viidestä. Elokuvan jo reilu kuukausi sitten nähnyt Lehtonen arvioi elokuvan jopa yhtä hyväksi kuin yleisesti parhaimmiksi arvioidut Kadonneen aarteen metsästäjät ja Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki. Iltalehden Raatikainen kehuu elokuvan tavoittaneen Indiana Jonesin hengen ja pohtii myös natsien ajankohtaisuutta. Forssan Lehden Pellonpää hehkuttaa sen olevan suurella sydämellä tehty nostalgiatrippi. Kilpilampi summaa leffan olevan tuttua ja turvallista Indiana Jones -laatua joka nousee kasarifilmien rinnalle.

Kaiken kaikkiaan elokuva jätti suomalaisille kriitikoille keskinkertaisen tai hyvän vaikutelman. Nyt on siis aika suunnata teattereihin jotta saamme jatkossa nauttia Indyn seikkailuista myös valkokankaan ulkopuolella. Näistä odotetuin on uusi peli, josta on viime aikoina liikkunut muutamia huhuja liittyen alustoihin ja kuvakulmiin. Mitään konkreettista pelistä ei ole kuitenkaan vielä kerrottu.